Fedezetnyilvántartás, fedezetallokáció

Hitelintézeteknél gyakran felmerül az igény egy egységes fedezetnyilvántartás kialakítására hiányzó forrásrendszeri modul vagy több forrásrendszer használata esetén több, nem egységes nyilvántartás vezetése miatt. Ezzel együtt a felügyeleti kötelező adatszolgáltatás, illetve a kockázatmenedzsment megköveteli a fedezetállományok különböző módszerek szerinti allokálását a hozzájuk kapcsolódó követelések között.

A Banksoft a sokéves pénzintézeti szoftverfejlesztési, azon belül is különösen a kötelező adatszolgáltatási tapasztalatait felhasználva vállalja hitelintézetek számára az egységes fedezetnyilvántartás kifejlesztését, elkészítését. A fedezetnyilvántartás mellett megvalósítjuk a fedezetallokációhoz szükséges követelésállomány és a fedezetek és követelések közötti n:n kapcsolat nyilvántartását is.

A fedezetállományok allokációja a felügyeleti hatóságok által előírt, illetve a hitelintézettel egyeztetett módok szerint, paraméterezhető módon áll elő. A különböző fedezetallokáció módszerek eredményei tárolásra kerülnek, amik felhasználhatók a kötelező jelentésszolgálat, illetve a kockázatmenedzsment számára.