Üzleti intelligencia

Egy vállalat napi működése alatt keletkező hatalmas adattömeg/adatvagyon versenyelőnyt jelentő módon hasznosítható. Az ezt támogató analitikus szoftverek egyik jellemző megjelenési formája az adattárház. Ez tulajdonképpen egy adatbázis, amelyet más adatbázisokból töltenek fel speciális sémák alapján, ennek következtében pedig strukturált, elemző, testre szabható lekérdezéseket lehet végezni belőle. Az analitikus alkalmazások közé soroljuk a különböző adatbányász megoldásokat is.

Az üzleti intelligencia megoldások, a teljesítménymenedzsment, illetve a kontrolling (tervezési, beszámolási) rendszerek az üzleti tervezést, pénzügyi jelentéskészítést és a kontrollingot támogatják. Segítségükkel gyors, megbízható lekérdezéseket vihetünk véghez a szervezeti területek, egységek közötti vagy a terv-tény adatok akár előre definiált, akár ad hoc összevetésével, nyomon követésével, elemzésével.

Az üzleti intelligencia megoldások bevezetésével, azok megfelelő kihasználásával növelhető a vállalati működési hatékonyság, így a befektetés 1–1,5 éven belül megtérülhet.